Plato of Gyros 555?

Plato of Gyros 555?

Die Grieken toch; ze hebben ons al jaren bij de veter, al maanden bij de ballen en spelen als Olympische Goden in de arena van de Euro hun spel met de grote spelers. Wie wilde die euro? Wie wilde dat financieel verbonden Europa? Voor wat en wie willen we ons beschermen? En wat willen we toch zo graag veilig stellen dat we als slechte opvoeders onze ‘kinderen’ de 5e waarschuwing geven terwijl de 3e pedagogisch gezien al de laatste had moeten zijn? Plato en Socrates in de pubertijd? Zoveel vragen, het lijkt wel een inleiding in de verwondering.

Zo vlak voor de vakantieperiode wordt het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) er door gesluisd en dient het Griekse theater als een welkome afleiding van de Europese opinie. De Grieken met hun onhebbelijke opstelling als het ultieme Europese drama. “Vom Nutzen und Nachteil der Historie für das Leben” ten spijt, kunnen we stellen dat ook de Europese geschiedenis zich blijft herhalen. De draaimolen op het wereldtoneel waar Azië, Rusland en Europa aan elkaars grenzen en culturen kunnen ruiken, draait op volle toeren. Kwestie van een muntje inwerpen.

de-vrolijke-wetenschapIn het populaire “Fröhliche Wissenschaft”, lezen we in de afsluiting van het voorwoord en in de vertaling van Pé Hawinkels: “…O, die Grieken! Die wisten te leven: daarom is het zaak, braaf bij de oppervlakte, de plooi, de huid te blijven stilstaan, de schijn te aanbidden, aan vormen, aan klanken, aan woorden, aan de hele Olympus van de schijn te geloven! Die Grieken waren oppervlakkig – uit diepte! En komen wij, waaghalzen van de geest, die de hoogste en gevaarlijkste top van het huidige denken beklommen hebben en van daaraf omgekeken, omlaag gekeken hebben, daar niet opnieuw uit? Zijn wij in dat opzicht niet juist – Grieken? Aanbidders van vormen, van klanken, van woorden? Niet juist om die reden – kunstenaars? De woorden van Nietzsche uit 1886, ergens opgetekend in de omgeving van Genua. In de totale gevolgtrekking gewoon Genuaal!

We jongleren met woorden en debatten. De tragedies worden in de media beslecht en de tribunes zitten als in oude tijden overvol. De akoestiek? Meer dan geweldig nu de wanklanken en het ene aritmische ‘akkoord’ na het andere net zo hard klinkt als de mooi gezongen samenzang uit Euripides’ Bacchanten. Het land van Dionysos en Apollo laat zich niet gek maken. De sofisten zijn nog steeds ongelooflijk gehaaid in hun betogen en laten een verbale guerilla zien waar de Dijsselbloemen in de arena geen vat op krijgen. Het gehijg van gene zijde over de Atlantische oceaan klinkt voor de goede verstaander steeds duidelijker in ons land, het westen van Europa en op de wegen naar het oosten.

amfitheater
Deze zomer gaan we met vrijkaarten verder volgen hoe in het amfitheater de Grieken hun hoofd koel houden omdat ze weten welke troeven zij in hun handen hebben. De EU blijft met de vraag stoeien welke werkelijkheid zij de grotbewoners van Plato zullen tonen. Ondertussen spelen zij zelf met de vraag en uitdaging hoe het maximale resultaat voor hun eigen volk en cultuur te behalen is? Aan welke idealen laten we onze burgers geloven en vast houden? Ik citeer nog maar eens, dit keer in het originele Duits, uit het vierde boek van Morgenröte: “Was bewunderten die Griechen an Odyseus? Vor allem die Fähigkeit zur Lüge und zur listigen und furchtbaren Wiedervergeltung; den Umständen gewachsen sein; wenn es gilt, edler erscheinen als der Edelste; sein können was man will; heldenhafte Beharrlichkeit; sich alle Mittel zu Gebote stellen; Geist haben – sein Geist ist die Bewunderung der Götter, sie lächelen, wenn sie daran denken -: dies alles ist griechisches Ideal! As Merkwürdigste daran ist, daß hier der Gegensatz von Scheinen und Sein gar nicht gefühlt und also auch nicht sittlich angerechnet wird. Gab es je so gründliche Schauspieler! Toegegeven, het kost wat geld; Europaatje spelen op een geschilderd maar nog niet gedroogd bord met wat gelijmde stukken, maar je hebt er dan ook mooi entertainment voor. Wij zijn net zo Grieks als die Grieken. Ons spel heeft alleen een andere uitleg. Voor nu tover ik een kleine glimlach onder een hele grote snor; diese Europäer!


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *