Euroscepticus Thierry Baudet een uitzondering?

Euroscepticus Thierry Baudet een uitzondering?

“Ik ben een uitzondering” antwoordt Thierry Baudet op de vraag of hij zelf ook niet een intellectueel is? Die vraag kwam van Paul van Tongeren in het artikel “Europa en de waan van volken” in Trouw (Religie & Filosofie) van donderdag 30 juni. En die vraag lag zeer voor de hand aangezien Thierry Baudet stelt dat politici en intellectuelen, door hem in de vergaarbak ‘kosmopolitische elite’ gerubriceerd, de burgers met een eigen gevoel van nationaliteit de maat willen nemen. Ik schreef er al eerder over hoe Merijn Oudenampsen de wrok en het ressentiment niet als een aanwakkerende energie zien voor het opkomende populisme. Maar heren, die wetmatigheid is nog ouder dan de weg naar Rome. Rob de Wijk haalt het vandaag ook nog eens fijntjes aan en plaatst het fenomeen van de boze burger die uiteindelijk alleen nog maar om zich heen kan slaan in historisch perspectief en als dé oorzaak van vele branden die vooral in Europa hebben gewoed. Juist daarom ontstond die unie ook al zijn er zoveel culturele verschillen en nationale gevoelens. En ja, het mag en moet geen bureaucratisch moloch worden maar dat is wat anders dan de polariteit op te zoeken en de onvrede verder op te voeren dan wel te gebruiken voor eigen machtsgewin.

van-tongerenWanneer ik het artikel in Trouw lees ontstaat halverwege bij mij de wens iets over Nietzsche te lezen. Het is immers Paul van Tongeren die hier aan het woord is. En ja, op het eind legt van Tongeren haarfijn en zeer kort uit hoe Nietzsche het onbegrip van de burger over de wereld om hem heen, als basis voor de macht van de priester zag: ‘(…)Dat onvermogen verbindt zich met onvrede. En die onvrede wordt vervolgens gemobiliseerd door de populistische ‘priesters’ die er betekenis aan geven. Om macht te verwerven.’

Soms heeft het media optreden van Thierry Baudet ook iets populistisch in zich. Als de ‘intellectuele’ spreekbuis van ‘het volk’, waar deze dan ook maar woont of zich begeeft en quasi-filosofisch sprekend over volk en elite. Ik kan alleen maar vaststellen dat de nuance in menig discussie lijkt te verdwijnen. Dat speelde in de 19e eeuw in het Europa van Nietzsche evenzogoed als het Europa van vandaag. Zwart-wit trekt meer aandacht dan de gekleurde nuance. ‘Intellectuelen hebben geen verstand van de wereld maar ik ben een uitzondering’, ach Thierry Baudet, lees nog eens wat Nietzsche, Ter Braak, Canetti en Ortega Y Gasset! En Multatuli zei het al: ‘Van de maan af gezien zijn wij allen even groot” (Idee 155). Intellectueel of niet.

europa


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *