Das Leben ‘Bejahen’

Das Leben ‘Bejahen’

Volker Gerhardt, universitair docent Filosofie in Berlijn, mag met recht een moderne Nietzsche kenner genoemd worden. Hij specialiseerde zich o.a. in Hegel, Kant en Nietzsche en is sinds 2002 betrokken bij de Kritische Gesamtausgabe van de werken van Nietzsche. In 2006 verscheen zijn studie over Nietzsche die inmiddels een vierde druk heeft gekregen. Een Nietzsche-lezer die de woorden achter de woorden naar mijn idee heeft begrepen. Voor elke lezer schreef Nietzsche immers anders….

volker-gerhardtGerhardt heeft meer studies en titels over Nietzsche op zijn naam staan. Een naam om te volgen hetgeen ik deze week ook deed via een voor mij ongebruikelijke weg; een filmpje op internet. Het betreft een uitzending van de serie “Sternstunde-Philosophie” (12 mei 2013) van de Zwitserse SRF:

http://www.srf.ch/sendungen/sternstunde-philosophie/friedrich-nietzsche-das-leben-bejahen

Volker Gerhardt is dóór het pessimisme en nihilisme gedrongen en heeft achter de doornstruiken een landschap gevonden dat hij evenals Nietzsche graag wil omarmen ja zelfs met de bekende uitdrukking wil “Bejahen”,

Een lezer en schrijver die de overdrachtelijke wijze beter heeft kunnen plaatsen dan bijvoorbeeld Robin te Slaa in de NRC van vandaag. In zijn recensie over “Oorlogsenthousiasme” van Ewoud Kieft, blijft hij ogenschijnlijk volhardend in de letterlijke interpretatie van een Nietzsche uitspraak waaruit zou moeten blijken dat Nietzsche de zwakkeren zou willen opruimen en via teelt een superieur toekomstige mens wilde creëren. Een wijze van hineininterpretieren van “Der Wille zur Macht” waar de Nazi’s zich ook graag door lieten bedienen. Gelukkig weet te Slaa wel dat deze filologische wijze van aanvliegen een multi-interpretabel karakter kent.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *