Joris Roelofs: Nietzsche als improvisator

Joris Roelofs: Nietzsche als improvisator

‘Unser Leben ist oftmals streckenweise eine poetische Improvisation, und man muß nur Phantasie mitbringen, um es als solche zu empfinden.’

Dit citaat uit een brief van een 19-jarige Nietzsche aan zijn zus is een prikkelende uitspraak aan het begin van een interessante beschouwing die Joris Roelofs over improvisatie, muziek en Nietzsche schreef.

De internationaal alom bejubelde Nederlandse jazz-saxofonist, fluitist, klarinettist en componist Joris Roelofs is niet alleen een getalenteerd musicus maar ook een gepassioneerde Nietzsche lezer én kenner. Al eerder wist Joris in meerdere beschouwingen zijn beide grote passies bij elkaar te brengen zoals bijvoorbeeld in zijn ‘Short Essay on Nietzsche and Music’ op zijn website www.jorisroelofs.com. Muziek en Nietzsche zijn twee onlosmakelijke entiteiten, ook in de wereld van Joris. En dat is niet helemaal toevallig gezien de diepe relatie die Nietzsche met muziek onderhield. In Hollands Maandblad van de afgelopen maand juli stond een zeer lezenswaardige beschouwing uit de pen van Joris: ‘Nietzsche als improvisator’. Een mooie tekst die ook inzoomt op een bijzonder aspect in de muziek namelijk de improvisatie. Met de woorden van een nog jonge Nietzsche (19) ’Maar wat is dat toch, improviseren’ begint Joris zijn korte relaas om vanuit Nietzsche o.a. langs de oud-Griekse muziek, oude meesters als Händel en Wagner en Italiaanse ‘improvvisatori’, bij 20e-eeuwse jazzmuzikanten uit te komen. ‘Want vooral in de jazzimprovisatie is ‘op safe spelen’ niet lovenswaardig. ‘Er dienen risico’s te worden genomen (…) want het publiek wil betrokken worden bij een creatief proces met een zekere voorspelbaarheid’, stelt Joris. De link met Nietzsche krijgen we ook hierdoor scherper op ons netvlies. Joris wijst in zijn stuk op het gevaar van al hetgeen dat zich in ons wil vastzetten zoals Nietzsche dat bijvoorbeeld in overtuigingen zag (‘grotere vijanden van de waarheid dan leugens’).
Een Nietzscheaans en muzikaal pleidooi voor een kritische geest en voor een ongebonden vrijheid en improvisatie in de muziek! Onderstaand de link naar het artikel op de website van Joris Roelofs:

http://www.jorisroelofs.com/wp-content/uploads/Roelofs-2022-22Nietzsche-als-Improvisator22.pdf

Voor het Hollands Maandblad: https://www.hollandsmaandblad.nl


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *