‘Ik wil geen heilige zijn, liever een hansworst’

‘Ik wil geen heilige zijn, liever een hansworst’

‘Ik wil geen heilige zijn, liever nog een hansworst’, citeert Thomas Heij, redacteur bij het toonaangevende Nexus Instituut, de de door Paul Beers vertaalde woorden van Nietzsche uit de biografie van Rüdiger Safranski. In ‘Ecce homo’ komt er overigens nog achteraan; ‘Vielleicht bin ich ein Hanswurst’.

Met twee zeer lezenswaardige essays uit Nexus editie 16, werd onlangs de Nietzsche biografie van Rüdiger Safranski door redacteur Thomas Heij bij de Nexuslezers onder de aandacht gebracht. Tijdloze essays die evenals diens Nietzsche-biografie (in 2002 ook in een Nederlandse vertaling verschenen), een ‘Safranskiaanse’ kwaliteit hebben. En dat Safranski kan schrijven heb ik op deze website al eens in een andere context verwoord https: www.friedrichnietzsche.nl/nietzsche-blog/safranskis-zeit-komt-op-tijd/

Ik kan de beide essays van harte aanbevelen. Beide samen geven namelijk een korte maar wel kernachtige weergave van enkele aspecten uit leven en werk van Friedrich Nietzsche. En dat uiteraard in een breder perspectief toegelicht, hetgeen je met een gerust hart aan een verwoed Nietzsche-beoefenaar als Safranski kunt overlaten.

Nietzsche, en andere denkers die op de een of andere wijze met hem in contact hebben gestaan (b.v. Thomas Mann) of staan, komen overigens met enige frequentie terug in de uitgaven en activiteiten van het Nexus Instituut:
https://nexus-instituut.nl/essay/friedrich-nietzsche-deel-1/


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *