Friedrich Nietzsche en de slimme dieren

Friedrich Nietzsche en de slimme dieren

Op zijn interessante boeken website ‘Boekenstrijd’ schreef Addie Schulte over zijn al jonge fascinatie voor de boeken van Friedrich Nietzsche. Ook voor ‘Aldus sprak Zarathoestra’ en dan wel voor de profetische toon die in de vertaling van de Wereldbibliotheek te vinden is (Endt/Marsman). Addie schetst hoe deze Zarathoestra en de diverse aforismen steeds weer opnieuw de uitdaging bleven geven om meer van Nietzsche te gaan lezen. Maar ook om wat meer kennis over Nietzsche te krijgen. Hierop las en besprak hij de biografie van Sue Prideaux ‘Ik ben dynamiet’.

https://www.boekenstrijd.nl/filosofie/friedrich-nietzsche-en-de-slimme-dieren/

Eén gedachte over “ Friedrich Nietzsche en de slimme dieren

  1. Ik waag te betwijfelen of Nietzsche gedacht zou hebben of we slimme dieren zijn. Met de kennis van nu zou hij misschien gezegd hebben dat we ‘superstitious pigeons’ zijn. Had F. Skinner tien duiven naast elkaar gezet, had hij misschien gerealiseerd waar onze rituelen en cultuur vandaan komt. We zijn dieren, de natuur verteld ons wat we zijn, kijk maar naar het verschil tussen de chimpansee en de bonobo, was het de wijsheid van het oude vrouwtje of Sarathoestra dat patriarchaal was? En wie goed kijkt, zijn het niet socialisten die patriarchaal zijn? Gelijkheid, in een geëmancipeerde samenleving bepaald de vrouw de voortplanting en de opvoeding van het kind! Wil de man het eigen nageslacht veiligstellen dient het de vrouw te monopoliseren, heeft de vrouw een man echt nodig, anders dan als zaaddonor? De natuur verteld het ons.
    De kenner van weleer is de waarzegger, deze kon in de toekomst kijken. Waar en waarheid zijn echter verschillende domeinen, waar is wat logisch waar is, waarheid ontsluit zich in het scheppend vermogen, ontsluit zich in het doen, het Zelf achter de ik. Neem het klimaat, lopen linkse en rechtse mensen niet allebei als superstitious pigeons hun ritueeltjes te doen, want kunnen beide in de toekomst kijken? Alleen het gezond verstand kan ons vertellen dat we zuinig moeten zijn op onze gastheer aarde, het Corona virus kan niet zich dat niet bedenken.
    Moet ik je oren niet eerst stukslaan voordat je met de ogen leert te luisteren? Het platonisme herleeft in de wetenschap, maar Nietzsche wist het, we zijn allemaal ongelijk. Door evolutie worden de verschillen van indiduen binnen de soort steeds groter, niet het lichaam, maar het psychische. De oude volkeren kende zelfs de bomen geest toe. Een wetenschapster zei dat de mens de enige soort was dat niet in rassen was onderverdeeld, dat vond ze wel bijzonder. Bijzonder is dat je alleen nog naar de ideeën hoeft te luisteren en verder je ogen kunt sluiten. Dat in de wetenschap. Er is geen ander dier dat zo snel en veel rassen kan genereren als de mens, momenteel wel een zeven miljard. In plaats daarvan vindt dat de idealist allemaal gelijk en hetzelfde moeten zijn geholpen door de industrialisatie. We zijn allemaal ongelijk, maar hoe zorg je ervoor dat dit veelkoppig monster ketent zodat het niet elkaars koppen probeert af te rukken? Nietzsche had daar denk ik evenzeer geen antwoord op. Zal Apollo van vandaag Dionisos, de chaos, in de greep kunnen blijven houden (Wittgenstein), ik ben daar zeer pessimistisch over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *