Fascisme en Friedrich Nietzsche

Fascisme en Friedrich Nietzsche

Janne Wijdeven schreef als student aan de Tilburg University in 2016 een scriptie over de vermeende link tussen fascisme en Friedrich Nietzsche. Als onderzoeker wil ze eerst helder hebben wat fascisme nu eigenlijk is. ‘Wat resteert aan verwerpelijke daden indien Hitler al die miljoenen moorden niet had laten plegen?’ is een vraag die ik zelf regelmatig aan jongeren voorleg. Dan komt de discussie al gauw op gang en is het ook snel duidelijk dat het fascistoïde elke dag welig om ons heen tiert. Ook nu, gehuld in allerlei moderne wolfskleding.

Janne Wijdeven bewandelt een voorzichtig pad wanneer zij stelt dat de zus van Nietzsche ‘wat passages vervalst schijnt te hebben’ en deze ‘snel ontdekt’ zijn. Helaas was het wat meer dan enkele passages en kwamen de ontdekkingen rond de falsificaties helaas pas ruim na de Tweede Wereldoorlog aan het licht.

De scriptie (zie onderstaande link naar de PDF) is toegankelijk geschreven en geeft een solide steun voor scholier of student die zich wat meer in het fascisme als fenomeen wil verdiepen. Of uiteraard wat meer wil weten over die vermeende link tussen Friedrich Nietzsche en het fascisme. Immers, ook in Duitse en andere buitenlandse media en studies blijft het een onderwerp dat onderzoekers de boeken en de pen doet pakken.

http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=142878

zie ook: https://www.friedrichnietzsche.nl/nietzsche-blog/de-filosofen-en-het-nationaal-socialisme/

Adolf Hitler wordt welkom geheten door Elisabeth Nietzsche bij het Nietzsche Archiv in Weimar

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *