Een liefdesverklaring aan de Zarathustra

Een liefdesverklaring aan de Zarathustra

Volgens NRC-recensent Casper van der Ven is het niet wát er in Also sprach Zarathustra gezegd wordt wat het tot een meesterwerk maakt, maar het esthetische poëtische taalgebruik waarin dat wordt gedaan. Al zou je de Zarathustra misschien wel het minst gelukte werk van Nietzsche kunnen noemen, dan nog zou ik er voor willen pleiten om in zijn stelling ‘niet’ te wijzigen in ‘zowel’. Want ja, het werk kenmerkt zich door een lava aan poëtisch en profetisch taalgebruik maar de inhoud blijft na de eerste publicatie in 1883, niet voor niets jaarlijks goed voor duizendvoudig ethisch, filosofisch, religieus en literair onderzoek over de gehele wereld. ‘Unter welche Rubrik gehört eigentlich dieser Zarathustra? Ich glaube beinahe, unter die Symphonien’, schreef Nietzsche zijn vriend Peter Gast. In 1896 leverde Richard Strauss daar het levende bewijs voor met zijn Opus 30, een symfonisch gedicht, dat de wat ouderen onder ons kennen van o.a. de film A Space Odyssey of een reclamespotje van een bekend merk wasverzachter.

Titelblad Also sprach Zarathustra 1883
Titelblad Also sprach Zarathustra uit 1883

De uitgave in 1883 besloeg de Zarathustra zoals we deze nu kennen van de eerste twee hoofdstukken, met als ondertitel ‘Ein Buch für Alle und Keinen’.  In 1884 volgde het derde deel dat met ‘Der Wanderer’ begint (‘Wer auf den höchsten Bergen steigt, der lacht über alle Trauer-Spiele und Trauer-Ernste’) en een jaar later sloot Nietzsche zijn Zarathustra af met het vierde deel waarin God inmiddels het rijk van de levenden heeft verlaten omdat hij ‘an seinem Mitleiden mit den Menschen gestorben ist’

Also sprach Zarathustra staat vol met symboliek, verwijzingen en metaforen en verdient het om meermaals herlezen te worden. En wie de kracht en pracht van het geheel helemaal goed tot zich wil laten doordringen doet een dappere poging dit in het Duitse origineel te doen.

Lees de recensie van Casper van der Ven in de NRC van vrijdag 19 februari 2021 of voor zover mogelijk via deze link:

‘Also Sprach Zarathustra’: liefdesverklaring aan de vrije, vrolijke mens


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *