De kunstenaar onder de denkers

De kunstenaar onder de denkers

Over Friedrich Nietzsche zijn al bibliotheken vol geschreven en het jongt steeds verder aan. Wie de teksten van deze denker, schrijver, en stilist enigszins kent, weet hoogstwaarschijnlijk welke aantrekkingskracht in zijn vernietigende kritiek schuil gaat. De interesse in zijn denkwerk en geschriften gaat als een zee met windkracht 10 op en neer. Tijdens zijn leven was die interesse tot een maximaal dieptepunt gezakt, zoals zo vaak bij de groten op deze aarde, maar in bijvoorbeeld de jaren ’60  en ook nu in met name Amerika en Engeland, beleeft Nietzsche weer een opmerkelijke “come-back”. Doorgaans overigens altijd met vele speculaties en vaak nog omringd door steeds subjectieve interpretaties. Zijn stijl is opmerkelijk. De filosoof met de hamer mept er regelmatig ongelooflijk hard op los terwijl de stijl toch verstoken blijft van al te bont cynisme en in de kern tot het mooiste proza van de Duitste literatuur behoort. In “Unzeitgemäße Betrachtungen”  schrijft hij ergens: “Ich gehöre zu den Lesern Schopenhauers, welche, nachdem sie die erste Seite von ihm gelesen haben, mit Bestimmtheit wissen, dass sie alle Seiten lesen und auf jedes Wort hören werden, das er überhaupt gesagt hat.” Nietzsche beheerste het Duits als geen ander, vermeed buitenlandse woorden, kleurde zijn denkwerk met passie, spel en lichte ironie.

nietzsche
FriedrichNietzsche.nl is een weblog dat een selectie weergeeft van publicaties, interpretaties en gerelateerde schrijvers rondom leven, werk en gedachten van Nietzsche. Daarnaast uitstapjes naar andere met name Duitse schrijvers die op de een of andere wijze in de periferie van Nietzsche hebben geleefd, geschreven of door hem zijn geïnspireerd. Hopelijk kan ik gaandeweg mijn enthousiasme voor de kracht en de pracht van de literaire Duitse taal bij anderen overbrengen. Het idee voor deze weblog is ontstaan na ruim 35 jaren zelfstudie naar Nietzsche en door zijn gedachten geïnspireerde literatuur. Het is een poging een klein overzicht te creëren en deze te delen met serieuze mede geïnteresseerden met wie ik overigens ook graag in dialoog treed.

Tot slot sluit ik me graag aan bij een uitspraak van Rüdiger Safranski: “Aber das Wunderbare an ihm ist,..dass man ihm beim Denken zusehen kann. Nietzsche bleibt lebendig, weil man ihm folgen kann auf einem Weg, der an kein Ende führt (…) Mit Nietzsche geht man auf Entdeckungsfahrt und blickt aus neuen Augen auf die Welt.”

Stephan Peters

Eén gedachte over “De kunstenaar onder de denkers

  1. Als 74 jarige in vroeger jaren wèl over Nietzsche gelezen maar hemzelf nooit. Inmiddels hier een (laat) begin mee gemaakt.
    Ik heb eerst onlangs uw site ontdekt. Veel complimenten voor vorm en inhoud.
    Een geweldige site om anderen te laten delen in uw ontdekkingsreis, die ik nu ook ga maken.

    Dank daarvoor,
    Jan de Leeuw

Reageren is niet mogelijk.