Over mij

Over mij

Er bestaat geen “filosofie van Nietzsche”. Hij had geen filosofisch systeem en als lezer van zijn werken ben je dan ook nooit klaar met hem. Op een modern medium als een website uit gaan leggen wat Nietzsche’s denkbeelden waren, is een onbegonnen werk, getuige de vele internationale uitgaves, fora en duizenden publicaties in print en op het internet. Waarom dan toch deze weblog? Het antwoord is een meer persoonlijke; behoefte aan ordening, structuur, overzicht en misschien ook wel een tikkeltje drang om meer accent te leggen op een minder logische maar meer literair/poëtische benadering. En uiteindelijk om een basis te geven voor hen die wat meer over Nietzsche en diens periferie willen lezen en de vaak in mijn ogen onjuiste interpretaties, wat tegengewicht te bieden. Ik laat ook niet onvermeld dat mede door de publicatie behoefte in de huidige informatie maatschappij, er veel slordigheden ontstaan waar ook de wereldwijde benadering van Friedrich Nietzsche niet aan ontkomt. Ook de academische benadering van filosofie neigt de laatste jaren naar logische rationele analyses, kennis en duiding, gelardeerd met wat ik als rubriceringsdwang zou willen betitelen. De inhoud van essays en discussies rondom thema’s die in de 19e eeuw al op de agenda stonden, doen mij af en toe twijfelen of we na 1900 nog veel zijn opgeschoten in ons filosofisch denken, of liever gezegd zelfs achteruitboeren? Onze vaardigheden en technisch kunnen hebben zich ontwikkeld, de wetenschap heeft oneindig veel verklaard, maar hoe staat het met de evolutie van onze inspiratie? Hoe staat het met de kunstenaar in ons zoals de vaak met hoofdpijn geplaagde wandelaar rond Sils-Maria zich liet inspireren door de cadans van de wandeling en het rimpelloze spiegelbeeld in staalblauw gletsjerwater?

Deze weblog vraag rust en geduld. Van mezelf maar ook van de volger en lezer. Toen ik op mijn 17e door de aforismen uit “die fröhliche Wissenschaft” werd gegrepen, wist ik nog niet dat het een oneindige zoektocht vol tegenstrijdigheden en diepe valkuilen zou gaan worden. Ik heb absoluut niet de intentie of illusie een totaaloverzicht te geven. Het aantal Nietzsche publicaties dat jaarlijks het levenslicht ziet, is te groot om bij te kunnen houden al zou je er een dagtaak van maken.

Ik sta open voor serieuze reacties en wens elke bezoeker veel inspiratie voor een verdere zoektocht in de wereld van en rondom Friedrich Nietzsche. Een speurtocht die stevige schoenen vergt want het valt niet altijd mee om soms zonder kompas in een continu vallen zonder boven en onder, links of rechts, nog enigszins houvast te vinden.  Maar wat voor Nietzsche gold blijft in mijn ogen onverminderd waar: de (levens)kunsten, de muziek, de mooie landschappen, de poëzie of de gedachten van onze medemensen, blijven inspiratie en troost geven. Het maken van de foto van Nietzsches kamer in het Nietzschehaus in Sils-Maria is daar een treffend voorbeeld van.

Nietzsche lezen is voor mij filosofisch, literair en poëtisch op een Europese berg staan. Ik kan het niet anders zien en ervaren dan het meest hoogstaande gedachtegoed dat ik na bijna 40 jaar wandelen in het filosofisch landschap heb ontmoet.

Tot slot een (dag)droom:

De tsunami van Bergen.

Stel je eens voor hoe je doorweekt van het zilte water, ontwaakt op de Brocken, met z’n ruim 1140 meter, het hoogste punt van de Harz. Een zich aandienende natuur om je heen maar je weet niet waar je bent, hoe je er gekomen bent en nog erger; waar is het boven en het onder gebleven? Waar is het links en het rechts of het oosten en het westen? Je spuugt een keer om te kijken waar het speeksel naar toe valt en je tuimelt nog een keer om je over te geven aan de zwaartekracht. Dan eindelijk sta je op je eigen benen, nog enigszins koud en ontredderd maar je wel bewust van je bestaan en het contact met de aarde. Van waar ben je toch gekomen en waar ben je nu? En vooral, hoe is dat gegaan? Waar zijn de kleuren? Waar is je kennis? Alle referenties gesmolten als sneeuw onder de zon? Wat was er gisteren? Wat komt er morgen? Waar zijn alle anderen gebleven? Je kende toch mensen met wie je praatte, waar je mee kon lachen of met wie je je angsten kon delen? Ben je je taal nog meester? Kloppen de woorden nog bij de beelden en zo ja hoe zit het dan andersom?

De tsunami van Bergen is een vloedgolf die de geschiedenis qua omvang nog niet eerder heeft gekend. Miljarden kubieke meters Noordzeewater overspoelden de Lage Landen nadat een aardbeving 30 zeemijl uit de kust van Bergen aan Zee golven heeft doen ontstaan die voldoende groot bleken om Nederland en half Duitsland in enkele uren volledig onder water te kunnen zetten. Een verwoesting die de wereld sinds mensenheugenis niet heeft meegemaakt, bracht je naar hoger gebied en daar sta je nu; alleen, doorweekt en vastbesloten te gaan lopen in een richting waar je voeten je naar toe zullen dragen. In een volledige willekeur en zonder kompas, soms tastend in het duister maar je wel bewust van het feit dat je, nadat het water zich weer terug trekt, alles opnieuw zult moeten ontdekken; de mensen en de dieren, gedachten en gevoelens, taal en alle verhoudingen waarin zij staat, de muziek en de kunst. Je zult beetje bij beetje opnieuw referenties en herinneringen moeten gaan boetseren terwijl je langzaam drogend, wandelt en geniet in de voorjaarszon. Een kiem van een meta-mens staat op het punt zich in je te ontpoppen. Het ei van het in- deze-wereld-geworpen-zijn, is opengebarsten. Je kunt nu alles opnieuw gaan beleven, telkens weer opnieuw….telkens weer opnieuw…

Stephan Peters

stephan1-kopie

11 gedachten over “Over mij

 1. Dag Stephan, fijn, zo’n website! – Ik ben op zoek naar een Nederlandse vertaling van het gedicht van de 20-jarige Nietzsche: Den unbekannten Gott. Kun jij daarbij behulpzaam zijn? Of heb je die vertaling misschien? Ik hoor het graag. – Met hartelijke groet, Bart.

 2. Geachte heer Peters,

  Per toeval stuitte ik op uw mooie website over Nietzsche. Mijn complimenten. Waarom ik u schrijf is het volgende: ik miste in uw mooie rij van Nietzsche-kenners de naam van Lesley Chamberlain, die in 1996 een werkelijk prachtig boek schreef, dat in 2000 door uitgeverij Atlas is uitgegeven onder de titel ‘Nietzsche in Turijn’. Verder de naam van Curt Paul Janz en diens minutieuze biografie uit 1978 (ook vertaald in het Nederlands) en die van Werner Ross, die met ‘Der aengstliche Adler’ in 1980 toch een geweldige biografie afleverde die bij mijn weten helaas nooit in het Nederlands vertaald is. Ik besef dat uw lijst niet uitputtend kan zijn en wellicht heb ik een van deze namen op uw mooie website over het hoofd gezien. Deze aanvullingen zijn niet geschreven als ‘schoolmeester’, beschouwt u ze eerder als blijk van waardering voor uw als gezegd mooie website.

  Hartelijke groet,

  Wim Berkelaar

  1. Geachte heer Berkelaar,

   Mijn dank voor uw reactie en complimenten. U mistte een paar namen bij “Nietzsche-kenners”. Ik ben inderdaad Janz en Ross daar vergeten te melden die echter wel bij de literatuurlijst vermeld staan. Dus dank voor die oplettendheid, ik zal het aanpassen. Chamberlain ben ik helemaal vergeten te melden dus dat boek heb ik weer eens uit de kast gehaald. Stuitte daarbij op een krantenknipsel uit de Trouw van 6 mei 2000 waarin Hans Dijkhuis ‘Nietzsche in Turijn’ recenseerde. Ik kan me ook nog herinneren dat ik het een fijn leesbare biografie vond en het ook als zeer spijtig ervoer dat een dergelijk boek later in de ramsj ging (Steven Sterk in Utrecht). Maar dat geldt ook voor de Nagelaten Fragmenten (Uitg. SUN). Ik zal Chamberlain in mijn literatuurlijst opnemen en wil u nogmaals danken voor u vriendelijke woorden.

 3. Wat heerlijk om zoveel bijeengebrachte “verbanden” aangaande het gedachtengoed van Nietzsche op deze wijze te mogen ontdekken.
  Met dank, groet en diepe bewondering…

 4. Beste Stephan,

  Ik schrijf een biografie over Hans Keilson. Zijn roman ‘In de ban van de tegenstander’ (1959) heeft o.a. als thema dat vijanden een band met elkaar hebben. Vijanden hebben elkaar nodig. In een bespreking van de roman in ‘De Tijd-Maasbode’ van 27/5/1961 wordt in verband hiermee Nietzsche geciteerd: ‘Men heeft er belang bij dat zijn vijand blijft leven, als men zelf leeft van de strijd tegen die vijand.’ Dat is een idee dat perfect bij de roman past. Nu zou ik graag weten waar het citaat bij Nietzsche te vinden is. Hopelijk weet jij het.
  Vriendelijke groet,
  Jos

 5. Beste Stephan,
  Complimenten voor deze uitgebreide site, heerlijke ‘longreads’ zoals we die zelden nog tegenkomen. Hopelijk wil je ook eens naar de mijne kijken, recent de lucht in gegaan, net als mijn boek (jaja, nog een boek over Nietzsche).

  Vriendelijke groet,
  Dennis van den Broek

 6. Beste,

  Mooie website en je komt direct tot de kern.
  Nietzsche heeft geen systeem, maar misschien is “levenskunst” wel de rode draad doorheen zijn werk.
  De werken van Nietzsche zijn een labyrint waar het vrolijk verdwalen is…

 7. Beste Stephan,
  vanwege je grondige kennis en goede pen is het een vruchtbaar genot deze website te leren kennen. Ik heb me er bijna heel deze zondagnamiddag mee beziggehouden. En eigenlijk wilde ik nog gaan wandelen. Ik deel je passie voor Nietzsche, maar de kennis helaas nog niet.
  Kan je mij een goede studie aanbevelen over Nietzsche en Kafka?
  met dankbare groeten,
  Joris

 8. Mooie woorden… ‘Ik begin net…’ met Hesse. Ook vader van een mooie dochter. Fotograferen, schilderen, dichten en net ruimte gemaakt voor mijn eerste boek. Het voelt goed te weten dat er meer gelijkgestemden zijn. Tussentijds zal ik tijd maken en kijk ik uit naar meer mooie woorden.

  Hartelijke groet,

  Guido

 9. Goedenavond,

  Proficiat met uw website over Nietzsche. Mooi om zo’n website te lezen, omdat het over Nietzsche gaat, my favourite, en dan ook nog in het Nederlands en recent gepubliceerd en zo’n mooi design.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *